Lesena terasa ob bazenu

Lesena terasa ob bazenu naj bi bila izdelana iz čim bolj kakovostnega lesa.

Ob bazenu teraso uporabljamo na drugačen način. Po njej hodimo bosi, na njej sedimo, poležujemo, smo neposredno v stiku z lesom. Da bi se pri tem tudi ugodno počutili, pričakujemo, da ne bo prišlo do cepljenja in trstičenja lesa ter drugih neugodnih deformacij.

Kako to lahko preprečimo? Predvsem z izbiro lesa, pri katerem do navedenih deformacij ne prihaja. Izbrati moramo čim boljši les, po možnosti burmanski naravni tik, pri katerem do takih deformacij ne pride. Samoumevno je tudi to, da morajo biti podnice pritrjene brez vidnih poškodb na površini lesa.

terasa iz tikovine z bazenom dve leti po montaži

Terasa ob bazenu je izdelana iz tikovine z montažo po sistemu softline.

Cena take terase je res visoka, vendar se investicija obrestuje, še posebej ob daljšem obdobju uporabe. Pri tem moramo upoštevati tudi dejstvo, da terasa ne potrebuje nobenega vzdrževanja, izjemoma pranje po potrebi.

Kakšne so še alternativne rešitve? Kot primeren les lahko po večletnem preiskušanju lahko priporočam še les padouk. Tu di pri njem ne prihaja do cepljenja lesa, ki predstavlja največjo neugodnost za uporabnika. Je nekoliko trši od tikovine, ostale lastnosti pa se tudi bistveno ne razlikujejo. Glede na to, da je njegova cena nižja, les padouk omogoča izvedbo terase z zelo dobrim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Les padouk je zelo primeren za uporabo ob bazenih.

Terasa ob bazenu v času montaže. Uporabljen je les padouk, pritrjen s sistemom softline.

Ali za teraso lahko uporabimo tudi druge vrste lesa? Ostale vrste lesa imajo bolj ali manj izrazite neugodne lastnosti, ki se jim pri terasah ob bazenih poskušamo izogniti.

 • les merbau ne moremo uporabiti, ker nam obarva vodo in vsakogar, ki se ga bo v mokrem stanju dotaknil (neugodna lastnost lahko traja nekaj mesecev),
 • les ipe je primeren pogojno, ker na sončnih legah močno razpoka, kar pogojuje tudi trstičenje lesa. Drobna odstopljena vlakna lesa lahko sicer odstranimo s krtačenjem, vendar je to potrebno izvajati dokaj pogosto.
 • ostale vrste lesa ne priporočam, ker je pri njih pojav opisanih neugodnih deformacij bistveno bolj intenzivno, še posebej če podnice niso gladke.
Advertisements

4 thoughts on “Lesena terasa ob bazenu

 1. hvala za odgovor.
  zanima me predvsem zato, ker živimo na Barju in imamo zelo vlažno okolje, terasa je sicer pokrita pod nadstreškom, vendar je vremenskim pogojem izpostavljena z vseh strani, poleg tega bo terasa kar obremenjena (na njej bo vrtno pohištvo, ki se bo prestavljal sem in tja), zato bi radi les, ki bi res zagotavljal da ne dela trsk in ne poka. Kot vidim zagotavljate to pri teaku. dosti proizvajalcev priporoča tudi Cumaru les, ki naj bi bil dobra alternativa teaku. Vidim tudi, veliko izdelovalcev teras priporoča IPE les, katerega pa vi odsvetujete kot sem bral na vaši spletni strani. Ali je potem sploh možno dobiti drugo drevesno vrsto kot teak, ki bi bil zelo odporen na zunanje vplive.

  • Pri nobenem lesu ni mogoče povsem zagotoviti, da ne bo prišlo do takih neugodnih deformacij, ker se pri naravnem materialu, kot je les, zaradi neenakomernih vplivov lahko pojavijo notranje napetosti, ki deformacije tudi povzročijo. Sta pa omenjeni vrsti lesa, burmanski tik in padouk, izrazito boljši od ostalih, tudi lesa ipe in cumaru, ki sicer ne spadata v slabo skupino lesov za terase.
   Pri osebni uporabi lesenih tlakov na vrtu in še posebej ob bazenih pa pogosto prihaja do neposrednega osebnega stika z lesom. Vsaka trska pa pomeni neposredno nevarnost za neugodne posledice.
   Lokacija Barje ni prav nič drugačna od ostalih območij v Sloveniji in ni nobene razlike pri vplivih na les.

 2. pozdravljeni,
  koliko pa potem znaša približna cena take terase z pripravljeno podlago. Torej cena za podkonstrukcijo, les ter montaža terase. Kolikšna je razlika v ceni med burma teakom in padoukom?
  hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Razlika v ceni med izdelano teraso iz burmanske tikovine ali z lesom padouk je približno 100 €/m2. To velja za izdelavo obeh s softline sistemom polaganja. Cena položene terase je predvsem odvisna od tlorisa terase, kakor tudi od izvedbe podkonstrukcije in je približno 150 €/m2 in več.
   Informacije o tem, kakšne podatke je potrebno posredovati za izdelavo okvirnega oziroma natančnega predračuna, dobite na sedežu podjetja, lahko tudi preko elektronske pošte (prehod@prehod.si). Priporočam pa obisk v razstavnem studiu Prehod, kjer si lahko ogledate tudi vzorčne terase in vse tehnične detajle za možne rešitve.

Vaše mnenje ali vprašanje:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s