Termično obdelan les za terase

Termično obdelani lesovi za terase – izkušnje samo delno potrjujejo pričakovanja.

Za izdelavo lesenih teras se že nekaj let uporabljajo podnice iz toplotno obdelanega, predvsem smrekovega, borovega in jesenovega lesa. Že po relativno kratkem času uporabe smo zbrali nekaj izkušenj o tem, kako se toplotno obdelan les obnaša v zunanjem okolju.

S termično obdelavo pri temperaturi več kot 200°C  se spremenijo lastnosti lesa, predvsem se poveča odpornost proti gnitju in vremenskim razmeram ter s tem njegova trajnost v zunanjem okolju. Navedene lastnosti se res izboljšajo, žal pa proizvajalci zamolčijo, da se ob tem tudi bistveno poslabša natezna trdnost lesa in poveča njegova krhkost.

termo jesen

Toplotna obdelava manj odpornih vrst lesa (smreka, bor, jesen in drugi) naj bi podaljšala njihovo trajnost v zunanjem okolju..

Dejanske izkušnje pri uporabi v zunanjem okolju pa žal niso pokazale tako dobrih rezultatov. Zaradi zmanjšane natezne trdnosti in povečane krhkosti lesa prihaja do razpok v lesu in posledično do cepljenja lesa, lahko tudi do večjih poškodb.

Do takih posledic pride še bistveno hitreje, če so termično obdelane podnice pritrjene na neustrezen način. Majhne razpoke v lesu, ki jih povzročijo neustrezne spojke ali vijaki, zelo hitro privedejo do večjega pokanja lesa in hujših poškodb, kot so prikazane na naslednji sliki.

termo jesen

Trajnost termicno obdelanega lesa je omejena, še posebej ob uporabi neustreznega načina pritrjevanja. Videz podnic po enem letu uporabe.

Podnice na sliki so bile pritrjene s spojkami “igel”. Do podobnega pojava pride tudi pri vseh drugih načinih pritrdive podnic, ki ne omogočajo vsaj minimalne dilatacije lesa in s tem razbremenitve napetosti v njem.

Advertisements

Vaše mnenje ali vprašanje:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s