Material za podkonstrukcijo

Izbira lesa za podkonstrukcijo terase mora ustrezati lastnostim izbranega lesa za podnice terase!

Ob izbiri lesa za podkonstrukcijo je predvsem potrebno lastnosti tega lesa uskladiti z izbranim lesom za podnice terase. Na vprašanje enega od bralcev, ki se je nanašalo na kombinacijo dveh zelo različnih vrst lesa, ni mogoče natančno odgovoriti brez predhodnega preverjanja načina polaganja in vseh pogojev okolja, v katerem bo terasa postavljena.

Les, ki ga nameravamo uporabiti za podkonstrukcijo terase, mora imeti vsaj tolikšno trajnost, kot jo ima les, ki ga bomo uporabili za tlak terase. Nikakor ne moremo na primer uporabiti sibirskega macesna za podkonstrukcijo terase iz tikovine ali drugega trajnega tropskega lesa. Trajnost tikovine je namreč bistveno večja.

letve padouk, podnice padouk

Vsi leseni deli terase so lahko tudi iz iste vrste lesa – les padouk

Pogoji mesta postavitve in načina montaže močno vplivajo na trajnost lesa, ki ga uporabimo za podkonstrukcijo. Način pritrjevanja podkonstrukcije, možnost zračenja, podlaga, kakovost odvodnjavanja, vlažnost prostora, kjer bo terasa postavljena in drugo so glavni dejavniki, ki vplivajo na deformacije lesa in s tem na kakovost celotne izvedbe terase – primer. Pri terasi, ki bo položena plavajoče ali na podstavke in peščeno podlago je potrebno izbrati les, pri katerem so pričakovane deformacije minimalne.

Pri izbiri lesa za podkonstrukcijo ne velja neko pričakovano pravilo, da je za podkonstrukcijo in za samo teraso potrebno uporabiti isto vrsto lesa. Za teraso iz tikovine ni potrebno uporabiti tudi letev za podkonstrukcijo iz tikovine. To pravilo velja predvsem zaradi optimiranja stroškov. Tikov les lahko vsekakor uporabimo tudi za podkonstrukcijo, vendar bi s tem predvsem povečali stroške izvedbe. V takih primerih je zelo primerna na primer uporaba lesa padouk.

Tudi dimenzije letev, ki jih uporabite za podkonstrukcijo, vplivajo na stabilnost terase. Letve naj ne bi bile manjše debeline od 30 mm, večji profil pa po nepotrebnem povečuje porabo lesa in s tem tudi ceno izvedbe.

Navedeni dejavniki vsekakor niso edini, ki jih je pri odločanju potrebno upoštevati. Predlagam, da se investitorji pred odločitvijo z izvajalcem del točno dogovorijo, kakšni materiali bodo vgrajeni v njihovo teraso in da jim izvajalec tudi pojasni na podlagi izbire vgrajenih materialov tudi pričakovane lastnosti terase po sami izvedbi.

Advertisements

Vaše mnenje ali vprašanje:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s