Reklamacija na kakovost izvedbe lesene terase

Upravičenost reklamacije na izvedbo montaže.

Vaše vprašanje:
Imam eno leto položeno teraso iz bankiraja. Položena je plavajoče na letve iz lesa kumaru. Ob hoji po terasi se pod skoraj po vsej površini vertikalno premika in tudi povzroča zvočne efekte. Izvedbo sem pri izvajalcu montaže reklamiral, vendar reklamacije noče upoštevati. Kaj lahko storim?

Odgovor:
Na zgornje vprašanje je težko natančno odgovoriti, ker niso znane vse okoliščine dogovora o nabavi materiala in izvedbi:

  1. Kako je prišlo do odločitve o uporabi navedenih vrst lesa?
  2. Kako je prišlo do odločitve o načinu polaganja terase?

Za opisan primer lahko pojasnim samo to, zakaj je prišlo do opisanih neugodnih pojavov. Pri opisani kombinaciji materialov in načina polaganje je bilo vsekakor potrebno pričakovati, da bo to takega problema prišlo. Vzroki so naslednji:

  • Obe vrsti lesa, bangkirai in iroko, sta podvžena večjim deformacijam, še posebej če je terasa izpostavljena močnemu soncu.
  • Letve terase niso bile pritrjene na podlago (plavajoče), zato je zaradi deformacij – krivljenja tako letev kot podnic, prišlo do zamikov terase v vertikalni smeri nazgor, pod obremenitvijo pa ponovno navzdol.

Primerne reštve v opisanem primeru ni. Stanje je verjetno možno nekoliko izboljšati, ukrepe pa bi bilo mogoče ugotoviti samo na podlagi preverjanja dejanskega stanja in vseh okoliščin.

Kar zadeva reklamacijo, ocenjujem, da jo boste zelo težko uveljavljali, razen če bi šlo za namerno zavajanje izvajalca o kakovosti izbranih vrst lesa in primernosti načina polaganja.

Advertisements

Vaše mnenje ali vprašanje:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s